A bolhákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és az ellenük való védekezés

A bolhák fejlődési ciklusa

  1. A kutyán és a macskán csak ivarérett bolhák találhatók. Ezek az állaton maradnak életük végéig, vagy amíg el nem távolítják őket.
  2. Az első vérszívást követően a nőstény bolha 48 órán belül elkezd petéket üríteni. Nagy mennyiségű pete hullik az állatról a környezetébe. Egy nőstény bolha élete folyamán mintegy 2000 petét rak.
  3. A petékből kikelő lárvák bőrtörmelékkel, bolhaürülékkel táplálkoznak. Táplálkozásuk során galandféreg-petéket is felvehetnek.
  4. A lárvák bebábozódnak és a bábban (kokon) kifejlett bolhává fejlődnek. A kutya, a macska, illetve az ember testmelege hatására kiszabadulnak a bábból és mielőbb a gazdát keresnek. Ezzel újra indul a szaporodási ciklusuk. Számukra kedvező körülmények között ez nagyjából 12 napot igényel.

A kutyákon és macskákon előforduló fajok

Emberi bolha (Pulex irritans), sün bolha (Archaeopsylla erinacei) patkánybolha : kutyabolha (Ctenocephalides canis), macskabolha (Ctenocephalides felis felis). Ezen kívül kedvenceink más háziállatok és vadon élő állatok bolháit is magukra “szedhetik”.

A bolhafertőzöttség tünetei

Gyakori hirtelen jelentkező vakaródzás, szőrhullás.

Bolhafertőzöttség által okozott problémák

Általános tünetek:

A bolhák mozgása, csípése idegesíti és zavarja a kutyát és a macskát is, ezért viselkedésbeli elváltozások jelentkezhetnek. A bolhák az állat tulajdonosát is megcsíphetik, és így emberen is allergiás bőrelváltozást válthatnak ki.

Specifikus tünetek:

  • Viszketést és bőrgyulladás
  • Másodlagos bőrbetegségek (bakteriális-, gombás felülfertőződés)
  • A bolhák a galandféreg köztigazdái lehetnek
  • Bolhák által terjesztett férgesség

A bolhák elleni védekezés

Kutyánk védelme érdekében, állatorvosunk ajánlását követve, gyógyszertárakban vagy állatpatikákban kapható repellens hatású Advantix spot on-t alkalmazzunk. A havi rendszerességgel végzett kezelés nemcsak a kullancsok, hanem a bolhák, az igazi és lepkeszúnyogok, a szuronyos istállólégy valamint a szőrtetvek ellen is hatékony. A bolhák elleni védekezés

Állatorvos kereső

Megye (vagy Bp.):
Település:
Orvos neve:

Kezelési emlékeztető

Gondoskodjon kedvence védelméről!

Egyedi emlékeztetőt hozhat létre kedvence kezelésének esedékességéről.

Csatlakozz hozzánk
a Facebookon!

facebook.com/felelosgazdik

Nézze meg
Youtube csatornánkat!

youtube.com/user/felelosgazdik